Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Nástrahy během letního koupání

cc4ecc9d2b874ce0954ba54a7c84da02

Během letních měsíců čekají ženy při koupání různé nástrahy, které mohou narušit naše ženské zdraví. Kvalita vody i způsob jejího čištění je důležitá. Naše vaginální sliznice má své přirozené pH, pokud bude narušeno, může dojít k rozvoji infekcí a dalších potíží. 

Pozor byste si měly dávat jak ve veřejných koupalištích, tak i v přírodních vodách. Mohou vznikat bakteriální i plísňové infekce, vaginální mykózy díky vlhkému prostředí, které podporuje množení kvasinek. 

Proto je důležitým krokem po koupání důkladné sprchování. Pokud jste v přírodě a nemáte možnost se hned omýt, vozte s sebou láhev čisté vody a intimní ubrousky, které postačí jako rychlá záchrana. Rozhodně nezůstávejte dlouho v mokrých, či vlhkých plavkách a převlečte se do suchého oblečení. 

Při koupání v přírodě sledujte kvalitu vody, zda není nijak znečištěná, zakalená a zda jakkoliv nezapáchá. Chvilka potěšení v takové podezřelé vodě nestojí za budoucí potíže. Pokud neholdujete chlorovaným bazénům, dnes je již alternativa, která je šetrnější. A to buď čištění ozonem, nebo přírodní biotopy, kde se o kvalitu vody starají vodní rostliny a živočichové. 

Ženský mikrobiom

Mikrobiom je okem neviditelný a u každého člověka unikátní ekosystém, který v těle hraje větší roli, než si myslíme. Jedná se o souhrn genů všech mikrobů, které osidlují náš organismus. Člověk má několik druhů mikrobiomů, protože mikroorganismy osídlují všechny povrchy organismu pokryté epitelem. Velmi důležitý je kožní mikrobiom, v ústech máme orální mikrobiom, specifický mikrobiom se nachází také v dýchacích cestách. Existuje také mikrobiom urogenitálního traktu a u žen je velmi důležitý vaginální mikrobiom.

I v ženském klíně žijí bakterie. A ne málo. Jeden gram poševního sekretu jich obsahuje deset na šestou. Mikrobiom každé konkrétní ženy je individuální a specifický, proto se podobně jako u kteréhokoli jiného mikrobiomu nelze jednoznačně říci, že výlučně tento je ten zdravý.

Porovnáváním mikrobiomů zdravých žen se zjistilo, jaká by asi měla být zastoupení různých bakteriálních kmenů či rodů. Například švédští mikrobiologové se zaměřili na odběr vzorků různých laktobacilů u žen, které nezvyknou trpět infekcemi močových cest ani pochvy. Porovnávali je se vzorky od pacientek, které opakovaně mívají tyto druhy intimních problémů. A i díky takovým studiím bylo možné vyvinout mikrobiální přípravky obsahující ,,přátelské mikroby", čili probiotika, která pomáhají zvrátit tzv. dysbiózu, stav, kdy dojde k narušení potřebné rovnováhy. Prvním znakem zdravého mikrobiomu je obecně největší pestrost. Pokud je tato diverzita snížena a poměry v nerovnováze, něco není v pořádku.

,,Není pochyb o tom, že zdravotní stav střeva dokáže zlepšit, resp. narušit hormonální rovnováhu. Vaše střevo je půdou, která vyživuje kořeny hormonálního zdraví. Miliardy mikroorganismů, prospěšné druhy přátelských bakterií, virů a kvasinek – společně nazývaných lidských střevní mikrobiom.

Snímek obrazovky 2024-07-21 v 18.40.11

Probiotika pro ženy

Probiotikum má dvě základní funkce. V rámci té první vykonává konkrétní věc v organismu – například vyprodukuje vitamín, upraví imunitu, pomáhá při rozkladu žlučových kyselin, nebo sníží cholesterol. Druhá funkce znamená změnu mikrobioty, zlepšení jejího stavu. Probiotické bakterie mají mnoho účinků a pracují nejen ve střevech, ale i mimo ně – ovlivňují mozek, kůži, plíce či játra. Podpoří vaginální rovnováhu, pomohou regulovat hladiny hormonů a zmírnit tak před menstruační syndrom, dokonce kontrolovat hmotnost či být prevencí osteoporózy (ta totiž souvisí s poklesem ženských pohlavních hormonů estrogenů). Navíc rozpustná vláknina a probiotika podporují vstřebávání vápníku ve střevě.

Pro podporu ženského zdraví vyvinul Organic Oasis probiotika PROBIO WOMAN THERAPY, která obsahují 13 cílených živých probiotických kmenů včetně prebiotik. Laktobacily a bifidobakterie v produktu jsou speciálně vybrány tak, aby zlepšovaly ženské zdraví, napravovaly mikroekologii pochvy, zmírňovaly případné vaginální záněty, regulovaly hladiny hormonů a podobně. Prebiotická vláknina v přípravku je vyrobena z klastrové fazole (oblíbený zdroj rozpustné vlákniny) a z akácie (vyrábí se z mízy tohoto afrického stromu), působí protizánětlivě, podporuje osidlování střeva bifidobakteriemi a laktobacily a její rozkládání v tlustém střevě.